Čápi severních a středních Čech

...stránky o hnízdech čápů bílých

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Základní údaje o druhu

Email Tisk

cap s ml cap pulli

Český název : Čáp bílý

Vědecký název : Ciconia ciconia (Linnaeus, 1758)

Přílet na hnízdiště : konec března, začátek dubna

Odlet do zimoviště : od poloviny srpna do začátku září

Zimoviště : východní, v malé míře západní a hlavně jižní Afrika

Umístění hnízda : na komínech, střechách, sloupech, stromech, apod.

Průměr hnízda : 80 až 250 cm

Hmotnost hnízda : až 900 kg

Hnízdní materiál : větve, klacíky, travní drny

Hnízdění : začátek dubna až konec června

Snůška : 2 až 5 (6) vajec

Délka sezení na vejcích : 29 až 33 dní (rodiče se střídají)

Délka vyvedení mláďat : 60 až 70 dní

Pohlaví dospělost : ve třetím (výjimečně druhém) roce života

Délka života : 8 až 10 let

Nejvyšší zjištěný věk : 27 let

Hmotnost : samec 3,0 až 4,4 kg, samice 3,0 až 3,6 kg

Rozpětí křídel : až 2 m

Potrava : drobní savci (zejm. hraboši polní), žáby, ryby, ještěrky, hadi, vetší hmyz a jiní bezobratlí.